"DeMensZien bij dementie" 2.0


In het voorjaar van 2023 schreven we naar aanleiding van heel wat (individuele) gesprekken een theaterstuk rond dementie. Tijdens heel wat bijeenkomsten werden er zoveel authentieke verhalen gedeeld en mensen die van ver of dicht met dementie te maken hadden, vonden herkenning en troost bij elkaar.

Na acht uitverkochte voorstellingen in Zedelgem en Brugge besloten we om op tour te gaan in 2024-2025. Zo kunnen we familie en naasten van mensen met dementie, maar ook professionelen en doorverwijzers, (h)erkenning geven en tegelijk hun blik openen en met een andere bril laten kijken naar dementie.”

Toneel is volgens ons een toegankelijke manier om taboes - ook die rond dementie - bespreekbaar te maken.

Het verhaal:

Enige tijd geleden kreeg Carine de diagnose Alzheimer waardoor het zelfstandig thuis wonen moeilijker werd. Kleindochter Eva en haar vriend Jordy beslissen om Carine bij hen thuis te laten inwonen. Carine zorgde voor Eva op het moment dat haar moeder overleed aan MS. Hoe kan Eva haar beloftes inlossen die ze in het verleden maakte? Soms volg je nu eenmaal de weg naar een belofte, maar raak je onderweg verloren en kom je terecht op onbekend terrein…

 

Een realistisch verhaal rond dementie en schuldgevoelens gebaseerd op waargebeurde feiten waar warmte en liefde overheersen …

Cast: Mathilde Blomme, Véronique Lievens en Jelle Demilde
Crew : Caroline Yde, Hilde Depuydt en René Van de Winkel
Tekst: Jelle Demilde (Infopunt Dementie)

 

Voorstellingen in 2024:

Dinsdag 17 september 2024 om 19u in WZC Klaverveld, Zedelgem: tickets: infopuntdementie@zwz.be
Woensdag 18 september 2024 om 19u in WZC Klaverveld, Zedelgem: tickets: infopuntdementie@zwz.be 

 

Enkele reacties:

“Dagelijks werk ik met mensen met dementie. Ik vond de situaties erg herkenbaar en waarheidsgetrouw gebracht. Er komen daarnaast ook tips aan bod voor mantelzorgers. Het stuk wordt met zoveel liefde en warmte gebracht alsook soms een vleugje humor, waardoor je helemaal in het verhaal wordt meegenomen en alle emoties intens mee beleeft. Wat me het meest raakte is hoe waardig de persoon met dementie wordt neergezet. Het toneel is zeker verrijkend voor iedereen die met dementie te maken krijgt en voor wie er meer over wil leren.” 

Katrien Devidt, neuropsycholoog AZ Delta

“Ik heb er enorm van genoten, sommige momenten met een lach, andere momenten met een traan. Dit is de realiteit, we werden met onze neus op de feiten gedrukt. Het leven met dementie zoals het werkelijk is. Niemand staat daar bij stil tot een naaste de diagnose krijgt. Dikke proficiat aan de spelers. Het was heel aangrijpend gebracht maar zo waarheidstrouw!”

Annick Willem, mantelzorger

“Een ontroerende voorstelling waarin erkenning gegeven wordt aan mantelzorgers van personen met dementie, hun inspanningen, verdriet en schuldgevoelens. Op een subtiele wijze wordt de toeschouwer wegwijs gemaakt in de wereld van de professionele hulpverlening.” 

Rita Barilla, Gedelegeerd bestuurder Woonzorggroep GVO

“Uit het leven gegrepen, zo mooi maar heel aangrijpend. Het stuk werd gespeeld vanuit het hart, realistisch en met veel emotie. In een goed verstaanbare taal werd er een duidelijk beeld geschept over hoe de ziekte kan verlopen. Er komen daarnaast heel wat tips en tricks aan bod doorheen het gehele stuk.” 

Marianne Debusschere, hoofdverpleegkundige Sint-Monica vzw

”Een leerrijk theaterstuk die herkenbaar en emotioneel voor me was.
Er werd met veel liefde aan gewerkt en dat zie je, het ontroerde me en raakte me in het hart.” 

Fara Handshoewerker, middelbare student

Wens je zelf deze theatervoorstelling te boeken?

Duur: +/- 80 minuten 
Publiek: iedereen die van dichtbij of veraf met dementie te maken heeft 
Wegens het intieme van de voorstelling: 40-75 aanwezigen.
Kostprijs: €400

Informatie/boekingen: infopuntdementie@zwz.be